1 Şubat 2014 Cumartesi

Cezaevi Ziyareti

Cezaevleri, Allah Düşürmesin ve Allah Kurtarsın şeklinde iki basit dua ile anılan ve yaşanılan yerlerdir. Bir şekilde siz veya sizin bir yakınınız Ceza İnfaz Kurumunda infaz edilecek bir ceza almış olabilir. Sizde ziyarette bulunmak isteyebilirsiniz.
Bu sebeple size Cezaevi Ziyaretinin nasıl olması gerektiği hakkında bilgi vereceğiz, ki bu sayede olabildiğince kısa sürede ziyaretinizi tamamlayabilesiniz...

Öncelikle bilinmesi gereken ziyaret etme hakkınızın olmadığıdır, evet normal bir vatandaşın Ceza İnfaz Kurumu ziyaret hakkı yoktur; mahpusun yani hükümlü, hüküm özlü ve tutuklunun ziyaretçi alma hakkı vardır.

Ziyaretçi alma hakkı yani kendisinin dışarıyla yüzyüze temas kurma hakkı mahpusun genel olarak haftada belirli bir gün, bir defa kullanabileceği bir haktır. Belirli bir gündür, yani sadece o gün ziyaret edilebilir. Belirli bir saat aralığı vardır, sadece o saatler arasında ziyaret edilebilir. Belirli bir süresi vardır, sadece o kadar süre ziyaret edilebilir. Bir hakkı vardır, sadece bir kere ziyaret edilebilir.

Örneğin Mahpus E Tipi Ceza İnfaz Kurumunda, B Blokta 5.Oda da kalıyor olsun.
Muhtemel ziyaret hakkı hakkında açıklama yapalım.
Perşembe günü, sabah-öğleden önce olarak görüşü belirlenmiş olabilir.
Bu durumda bu mahpusun ziyaretçisi sadece Perşembe günü ve sabah-öğlen arası görüş yapabilir.
Bu 08:00 ile 12:00 saatleri arasında görüşebilecekleri manasına gelir ve ziyaret öncesi harcanacak vakitlerde düşünülürse 09:00 ila 11:00 saatleri arasında içeriye giriş yapabilir.

Bu durumda ziyaretçinin yapması gereken plan, sabah en geç 08:30 civarında ceza infaz kurumunun nizamiyesinde hazır olmaktır. Hazır olmaktan kasıtsa, sadece fiilen bulunmak değildir tabii ki.
Geçerli bir nüfus kimliği ibraz etmesi gerekir, geçerlilikten kasıt resminde olmasıdır.
Ayrıca ziyaret edebilecek kişiler arasında yer almasıdır, ya akrabası olmalıdır yada mahpusun mahpus olduğu tarihten itibaren 60 gün içerisinde idareye belirttiği isimlerden (3 adet hakkı vardır) biri olmasıdır.

Yukarıda sayılanlar tamamsa gelelim işlemlere; öncelikle kaydınız alınır. Bunun için iki aşama söz konusudur, bir yazılı bilgileriniz alınır ve ziyaretçi olup olamayacağınıza bakılır, olabiliyorsanız ikinci aşamaya geçilir. Göz kaydı, yani gözünüzün detaylı resmi olarak tanımlayabileceğimiz bir güvenlik önlemi olan iris taraması. Bu sayede Ceza İnfaz Kurumuna yani Cezaevine giriş çıkış anahtarınız tanımlanır. Sonrasında ise görevlileri sizi çağırmasını beklersiniz, tabii olarak bekleme salonunda...

Bu arada yapmanız gereken üzerinizdeki eşyalardan kurtulmaktır, içeriye çanta, cüzdan ve saat gibi günlük eşyalarınızla giriş yapamazsınız... Ayrıca para; madeni de olsa kağıtta olsa giremez. Kolye, bilezik vb malzemeler alınmaz. Bere, atkı, eldiven sokulmaz. Bunları hep size ayrılan ve anahtarı size verilen dolaba koymanız gerekir. Yasak malzemeleri saymak yerine içeriye nasıl giriş yapabileceğinizi söylemek doğrudur.

Ceza İnfaz Kurumuna ziyaretçi giriş serbestleri;
  1. İç çamaşırınız üstünüzde kalır ama metal olmamalıdır, şöyle ki özellikle bayanların giydiği çamaşırlarda metal olabilmektedir. Mesela sutyenlerinin kopçaları genellikle metaldir ve duyarlı kapıda ikaz verir. Tekrar dışarıya çıkıp sutyen değiştirmekle uğraşmamak için metalsiz bir sutyen giyilmelidir.
  2. Üzerinize giyeceğiniz her hangi bir üst eşyası; kazak, t-shirt, gömlek vs. Mühim olan metal olmamasıdır. Düğmeleri, fermuarları metal içeren eşyalar sizi dışarı çıkmak zorunda bırakır.
  3. Alta giyilecek bir eşya; etek, pantolon vb. Mühim olan metalsiz olmasıdır. Kumaş pantolonların metal kopçası olmamalı, kot pantolonlarda metal düğme olmamalı.
  4. Üstünüze mont alabilirsiniz, ya da pardösü; bunlar zaten x-ray tarafından geçeceği için sorun yoktur.
  5. Ayakkabı, metal içerebilir ama göze batmamalıdır, sade bir ayakkabı yada bot vs. olabilir. Zaten x-ray tarafından geçişi yapılır.

Bekleme salonunda belli bir süre bekleyişin ardından ( bu sırada arka planda bir sürü hazırlık devam eder, keyfi bir bekletme değildir) görevliler sizi Ceza İnfaz Kurumuna yönlendirir, evet Dış Nizamiye Cezaevi olarak sayılmaz...

Ceza İnfaz Kurumuna giriş için duyarlı kapının ve x-ray cihazının bulunduğu bir birime geçersiniz. Burada üzerinizde metal, uyuşturucu yada elektronik cihaz ve Cezaevine girişi yasak ve tehlikeli bulunan malzeme olup olmadığı kontrol edilir.

Bunun için öncelikle duyarlı kapıdan geçmeniz gerekir; bu üzerinde metal olup olmadığına bakar. Üzerinizde metal olmamalıdır. Bu sebeple üzerine giyeceğiniz kıyafetleri dikkatli seçin ki sorun yaşamayın. Duyarlı kapıdan geçerken üzerinde mont ve ayakkabı olmaz.

Eşyalarınızı yani mont ve ayakkabıyı x-ray cihazına vermeniz gerekir.

Erkekler duyarlı kapıdan ikaz vermeden geçince hemen orda erkek İnfaz ve Koruma memurları
tarafından elle aranır.
Bayanlar ise duyarlı kapıdan ikaz vermenden geçince bayan arama kabinlerinde bayan İnfaz ve Koruma memurlarınca elle aranırlar.

Esas olan duyarlı kapıdan ikaz vermemektir. İkaz varsa giriş yapamazsınız!

Sağlık sorunu olanlar, yani platinle; yanlarında sağlık raporu getirmelidir!

Aramalar bitince sıra turnikeden geçmeye gelir. Bu çelik ve devasa sağlam yapıdan geçmek için anahtarınızı yani gözünüzü kullanmanız gerekir. Göz okuma sisteminde gözleriniz okunur, göz kaydı sizinse kapı yani turnike açılır; 8 saniye içinde geçiş yapmanız gerekir.

Göz okuma esnasında görevlilerin talimatına uymanız işinizi kolaylaştırır.

Giriş yaptınız, artık tam manasıyla Ceza İnfaz Kurumundasınız. İçeride ayrı bir dünya ve hukuk vardır. Size verilen talimatlara uymanız gerekir, aksi halde tutanakla adli ve idari işlem başlatılır. Ziyarete menden başlayan bir ceza silsilesiyle başlar, sonucunda mahpus dahi olabilirsiniz.
Her yer kamera ile gözetlenir, yanlış yapmayınız. Ayrıca iftira atmayın, zira her şey kamera kaydında görülür ve görevli memura iftira ekstra ceza getirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder